Psychologie
Psychologie is de studie van het menselijke gedrag en de innerlijke beleving. Het doel van psychologische behandeling is om zelfbewustzijn en inzicht in eigen processen te bevorderen en om gedragspatronen te veranderen die de balans in het dagelijks leven verstoren. Zo kun je je leven meer in harmonie brengen en jouw persoonlijke kracht versterken.
Wat is Psychologie?
Psychologie is de studie van het menselijke gedrag en de innerlijke beleving. Hieronder kun je verstaan wat mensen doen, hoe zij dit doen, wat mensen voelen, wat mensen denken en hoe ze tot beslissingen komen. Het doel van de psychologie is om de zelfkennis en zelfinzicht te vergroten als ook het gedrag te veranderen wat de balans in het dagelijkse leven verstoord.
Waarom naar een psycholoog?
Wanneer je mentale klachten ervaart die je dagelijkse functioneren in de weg zitten kun je naar een psycholoog gaan. Deze mentale klachten kunnen komen door een verstoring zoals een periode van stress, eerdere traumatische ervaringen die je nu nog in de weg zitten, gewoontes die niet helpend zijn (bijv. de moeite om je grenzen aan te geven) of overtuigingen/gedachten die je in de weg zitten (bijv. de overtuiging “ik ben niet goed genoeg, ik moet mezelf bewijzen”). Door niet alleen de mentale klacht zelf aan te pakken, maar ook de verstorende onderhoudende factoren kan er een duurzame verandering tot stand komen.
Wat kan ik bij een eerste bezoek verwachten?
Tijdens het eerste bezoek zal er een intake plaatsvinden van ongeveer één uur. Dit gesprek is bedoeld om de klacht, de onderliggende factoren, de hulpvraag en de verwachtingen zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen. Wanneer er sprake is van ernstige verslavingsproblematiek, actieve psychose of ernstige psychische (persoonlijkheids)stoornissen is behandeling in een (s)GGZ-instelling meer passend. Wanneer er wel een indicatie is om bij ons de behandeling voort te zetten stellen wij samen doelen op en kan de behandeling beginnen.
Wat kan ik bij de behandeling verwachten?
Aan de hand van de doelen wordt er middels diverse technieken gekeken naar de klacht en de onderliggende factoren. Technieken die worden gebruikt zijn onder andere Acceptance and Commitment Therapy, EMDR, gespreksvoering, ervaringsgerichte oefeningen en diverse technieken om gedragsverandering tot stand te brengen.
Acceptance and Commitment Therapy
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een derde generatietherapievorm die gericht is op het vergroten van de psychologische flexibiliteit van mensen. ACT is een erkende evidence based therapy voor verschillende angststoornissen, depressieve stoornis en chronische pijn. Daarnaast is ACT ook effectief bij het vergroten van de veerkracht en het algemeen welzijn van mensen en hoeft er dus niet per se psychopathologie te zijn om baat te hebben bij deze therapie. In de therapie leer je op een flexibele manier om te gaan met onaangename gevoelens, leer je afstand te nemen van belemmerende gedachten, blokkades of remmingen weg te nemen en je te richten op wat voor jou echt belangrijk is in het leven.
EMDR
EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement and Desensitization and Reprocessing’ en is een therapie die voornamelijk wordt gebruikt bij het verwerken van trauma’s of behandelen van PTSS (posttraumatisch stressstoornis). Wanneer er een schokkende, pijnlijke en/of beangstigende gebeurtenis plaatsvindt kan het soms zo zijn dat je vastloopt in de verwerking van deze gebeurtenis. Een vastgelopen verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, je anders gedraagt, je anders denkt en anders reageert. Tekenen hiervan kunnen bijvoorbeeld nare herinneringen of herbelevingen zijn aan de gebeurtenis of dat je juist dingen vermijd die met het trauma te maken hebben. Er kunnen ook klachten zijn zoals onrust, angst, somberheid, prikkelbaarheid, negatief zelfbeeld, schaamte, verhoogde alertheid, concentratieproblemen, slaapproblemen of onverklaarbare lichamelijke klachten.
EMDR is erop gericht om de traumatische herinnering alsnog te verwerken zodat de levendigheid van de herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn vervagen. Het trauma blijft daardoor niet langer in het heden een rol spelen, zoals in de herbelevingen of het vermijdingsgedrag, maar kan onderdeel worden van het verleden.
Kosten en vergoeding
De psychologische behandelingen worden in principe niet door de zorgverzekeraar vergoed. Wanneer je contact opneemt met de zorgverzekeraar kan de zorgverzekeraar besluiten de behandelingen (deels) te vergoeden. Ook kan in sommige gevallen de werkgever een rol spelen in het vergoeden van de behandelingen. Voor de behandelingen is een verwijzing van de (huis)arts niet noodzakelijk.